Huawei Matebook este portabilitatea întruchipată, dar îți va goli portofelul [FOTO]

de: Octavian Palade
22 02. 2016

În cadrul MWC 2016, chinezii de la Huawei au lansat un singur produs: un 2 în 1 ultraportabil cu numele de Huawei Matebook. Noi am fost la evenimentul de prezentare, iar mai jos aveți primele noastre impresii despre acest competitor de Surface.

PC-ul nu moare, PC-ul se transformă. Aceasta este o idee pe care cei de la Intel o promovează cu înverșunare de câțiva ani, de când companiile de analiză de piață spuneau că tabletele vor înlocui lapopurile.

Ei bine, acele companii de analiză s-au înșelat și, acum mai mult ca oricând, vedem utilitatea și potențialul dispozitivelor 2 în 1. Pentru Huawei, Matebook este prima încercare la un 2 în 1 cu Windows și le-a ieșit de minune.

Vorbim despre o tabletă cu display de 12 inch și rezoluție QHD, iar chinezii se laudă cu o fidelitate a redării culorilor de 85%. Este impresionant, dar nu neapărat foarte util, având în vedere că un designer nu va putea folosi un program de editare a imaginilor la potențial maxim, dar despre asta vom vorbi puțin mai încolo.

Designul este absolut senzațional. Tableta este făcută în totalitate din din aluminiu și are o grosime de 6,9 mm. Este foarte ușoară și are marginile foarte subțiri, un aspect simetric și premium. Sub ecran se ascund 4GB memorie RAM și procesoarele Intel Core M de ultimă generație. Cu ajutorul acestora, Huawei a reușit să ajungă la această grosime impresionantă dar, din experiențele trecute, procesoarele M sunt bune pentru browsing și multimedia, nu și pentru editare foto/video, de unde și remarca de mai sus. Huawei Matebook are difuzoare stereo, dar și un senzor de amprente foarte rapid, integrat perfect cu funcționalitățile de securitate ale Windows 10.

Tableta se poate înfige într-0 tastatură subțire, dar cu taste bine delimitate, care oferă o senzație plăcută la redactarea textelor. Tastatura este incorporată într-o husă din piele, foarte elegantă, care funcționează și pe post de stand. Chinezii au prezentat și un stylus, denumit MatePen, care ar putea detecta până la 2048 de niveluri de presiune, dar care, din scurta noastră experiență, nu alunecă foarte ușor pe display-ul lucios al tabletei. Cei care simt nevoie de conectivitate extinsă, pot achiziționa și un dock special care aduce USB și HDMI.

Partea proastă este prețul. Tableta pornește de la 799 euro, în cea mai slabă configurație, adică cu procesor Intel Core m3. Tastatura, stylusul și dock-ul se achiziționează separat, iar cei care vor experiența completă ar trebui să scoată din buzunar în jur de 1,200 euro.